Vanliga frågor - föräldraförstärkare

Varför ska jag välja FöräldraFörstärkning som företag?

FöräldraFörstärknings tjänster bygger på gedigen erfarenhet, personligt engagemang och lokal närvaro.

FöräldraFörstärkning är aktiva i och runt om Lund/Malmö. Vi är det största barnvaktsföretaget här, mycket tack vare att vi satsar på våra föräldraförstärkare genom utbildningar, handledningar och uppföljningar. Hos oss får ni en personalansvarig att vända er till med frågor och funderingar.

Vi har gedigen branscherfarenhet, vi startade sommaren 2007 och fick våra första familjer våren 2008 – flera av familjerna är fortfarande kunder hos oss. Detta är till stor del av föräldraförstärkarnas förtjänst. Vi är stolta över våra föräldraförstärkare och under vår medarbetarundersökning 2014 skulle 100 % rekommendera en vän att söka jobb här.

Vi ställer högra krav på våra medarbetare, högst i branschen. Å andra sidan får du flest förmåner hos oss, exempelvis får du flexibla arbetstider, högst timlön (i branschen) + ersättning för bussresor, handledning och stöd i ditt arbete, personalträffar och två utbildningar (barncertifiering och hjärt – och lungräddning). Vi eftersträvar vi en god matchning mellan dig och din kommande familj för att du ska trivas bra och då vi finns nära dig kan vi därmed vara en av dina framtida referenser.

Läs gärna mer om vår Värdegrund.

Vad krävs av mig för att bli föräldraförstärkare?

Ett arbete hos FöräldraFörstärkning är ett extraarbete. Det innebär att du måste ha en annan sysselsättning, till exempel studier eller deltidsarbete. Vår vision är att våra familjer och föräldraförstärkare stannar kvar hos oss på längre sikt. Därför är det viktigt att du ger oss en uppfattning om hur din framtid troligen ser ut de nästkommande två år. Tidigare erfarenhet av barn/ungdomar är ett krav, exempelvis kan du ha arbetat som au-pair, extrajobbat på förskola, varit instruktör/tränare vid fritidsverksamhet eller scout-/kolloledare. Du ska också vara minst 20 år och rökfri.

Varför vill ni veta mina framtidsplaner?

Att barn får möjlighet att knyta an till dig som föräldraförstärkare är viktigt. Det får inte bli så att du överger familjen oväntat efter bara några månader. Därför behöver därför tänka igenom de nästkommande två år innan du ansöker.

Jag har inte körkort, kan jag jobba för er ändå?

Körkort är inget krav för att få ett jobb hos oss.

Kan jag arbeta heltid som Föräldraförstärkare?

Vi kan inte erbjuda dig en heltidstjänst. Det vanligaste behovet hos FöräldraFörstärknings familjer är mellan 2-10 timmar/veckan och ligger oftast under vardagar mellan kl 15 och 19. Vanligen har familjen behov av hjälp ett par eftermiddagar i veckan.

Arbetar jag i samma familj?

Ja, du kommer att arbeta regelbundet hos en familj som du har matchas utifrån din profil.

Vill du arbeta mer finns det kortare uppdrag, uppdragen mailas ut till alla föräldraförstärkare och du väljer själv om du vill ta dig an dem eller inte.

Har jag fasta dagar och tider?

Våra familjer har individuella upplägg för dagar och tider. Det är viktigt att du är tydlig med när du kan och vill arbeta innan vi påbörjar processen med att matcha dig med en familj. Vi utgår från dina tider när vi söker efter en familj som passar dig.

Kan jag arbeta kvällar, helger och lov?

De flesta av våra uppdrag är förlagda på vardagseftermiddagar, mellan ca 15-19.  Föräldrarna är själva lediga på helger, kvällar och lov så de har sällan behov av hjälp med barnpassning då.

Hur långt är ett arbetspass?

Minimum för ett arbetspass med barnpassning är 2,5 timmar. Arbetar du med läxläsning så är passen vanligen 1,5 timmar, men kan variera mellan 1-2 timmar.

Vad ingår i mina arbetsuppgifter?

Det vanligaste behovet hos FöräldraFörstärknings familjer är att de vill ha hjälp med hämtning från förskola/skola/fritids. Hämtningen sker för det mesta runt 15.00–16.00. Därefter får du aktivera barnen hos familjen, eventuellt följa med på fritidsaktiviteter samt matlagning tillsammans med barnen. Passet brukar vanligen sluta runt 17.30–19.30.

Vid läxläsningsuppdrag stödjer du barn och ungdomar i deras studier, vanligtvis är passen förlagda på eftermiddagarna eller tidig kväll.

Vad är ett extrauppdrag?

Ett extrauppdrag är antingen ett tillfälligt kortare uppdrag hos en familj eller om någon av våra nuvarande föräldraförstärkare har fått förhinder hos sin familj. Extrauppdragen mailas ut till alla föräldraförstärkare. Du väljer själv om du är intresserad av ta dig an dem eller inte.

Hur gamla är barnen?

Våra familjer har barn i alla åldrar, vid barnpassning är det vanligast att barnen är mellan 0-12 år. Vid läxläsning är det vanligast att barnen är mellan 11-19 år. Under intervjun går vi igenom vilka åldersgrupper du har erfarenhet av och vilka åldrar du vill arbeta med för att ha det som underlag när vi matchar dig med en familj.

Vad ska jag ha med mig till intervjun?

Vi vill att du ska ha med dig minst två relevanta referenser från tidigare arbetsgivare. Vi behöver ha deras telefonnummer där vi kan nå dem dagtid och de behöver vara informerade om att vi kommer att ringa dem.

Efter intervjun kommer du fylla i ett dokument så att vi kan få ett utdrag från belastningsregistret, detta kommer sedan att skickas hem till dig och du behöver visa det för oss innan du kan få börja arbeta.

Hur får jag en familj?

Du matchas med en familj baserat på dina erfarenheter, var du bor och när du kan arbeta. Vi presenterar ett förslag för dig och känner du att förslaget är bra kan det gå till på tre olika sätt. Vanligast är att du tillsammans med vår kundansvariga åker ut till familjen på ett uppstartsmöte. Där blir du presenterad för familjen och vi går tillsammans igenom familjens önskemål och behov.

Det andra sättet är att du ensam tillsammans med familjen bokar in en träff, det är ett förutsättningslöst möte för er båda. Du kommer att få med dig ett dokument med vad som är viktigt att tänka på samt frågor som är bra att ställa. Efter er träff kommer vår kundansvariga stämma av med er, känns det bra för er kan du börja arbeta.

Det tredje sättet är att du ska ta över arbetet hos en familj som redan har en föräldraförstärkare, men vilken ska sluta. Tillsammans med den nuvarande föräldraförstärkaren bestämmer ni ett tillfälle som ni arbetar tillsammans för att du ska få se hur det fungerar hos dem. Detta gör vi för att det ska bli en så mjuk övergång som möjligt.

När blir jag anställd?

Du blir anställd hos oss när du är matchad med en familj och ska börja arbeta där. I samband med detta skriver du också under ett anställningsavtal hos oss.

Vad får jag i lön?

Barnskötare: Ingångslönen är 100 kr/timmen inklusive semesterersättning. Därefter höjs lönen med 10 kr/timmen per termin, upp till 140 kr/timmen.  Du kan också höja din lön snabbare genom att medverka på våra utbildningar (HLR och Barncertifiering) för varje utbildning höjs lönen med 10 kr/timmen. Detta innebär att du kan ha 130 kr/timmen efter din första termin hos oss.

Studiecoach: Ingångslönen är 160 kr/timmen inklusive semesterersättning. Efter din första terminen höjs lönen till 180 kr/timmen och efter din tredje termin höjs lönen till 200 kr/timmen. Du kan också höja din lön till nästa steg genom att medverka på vår utbildning (Studiecoach certifiering).

Du har samma lön oberoende dagar och tider. Men skulle du under arbetets gång få reda på att du måste stanna längre än planerat, erhåller du 150 % av lönen för den tid du arbetar över, detta är så kallat övertidsersättning.

Skulle ett inbokat pass med din familj bli avbokat mindre än 24-4 timmar innan erhåller du hälften av din ersättning, det vill säga att om du skulle arbeta 3 timmar så får du ersättning för 1,5 timme. Avbokas ett pass mindre än 4 timmar innan erhåller du hela din ersättning.

Har du ett uppdrag med restid, dvs. utanför Malmö/Lund får du även reseersättning i form av 0.5 timme samt står vi för resekostnaden.

Vi ersätter alltid dina resekostnader, men för att kunna göra det måste du spara dina biljetter/kvitton och bifoga dem tillsammans med din timlista.

Hur får jag min lön?

Varje månad rapporterar du in dina timmar till oss och det är underlaget för din lön. Därför är det extra viktigt att du rapporterar in i tid, utan någon rapport från dig kan vi inte fakturera familjen och inte heller betala ut någon lön till dig. Du får din lön den 15:e för de timmar som du arbetat under löneperioden. I anslutning till din anställning får du information om terminens löneperioder samt inlämningsdatum för tidrapporten.

Vad är en föräldraförstärkningsträff?

När det är dags att lämna in timlistan har vi vanligtvis andra söndagen i månaden en FöräldraFörstärknings-träff. Vi bjuder in alla medarbetare till kontoret i Lund, träffarna är frivilliga och som tack för att du kommer bjuder vi på mat. På träffarna går vi igenom praktiska saker och det är ett utmärkt tillfälle för dig att träffa och utbyta erfarenheter med andra föräldraförstärkare. Träffarna ger också oss en möjlighet att tacka dig för bra utfört arbete. I anslutning till våra träffar har vi våra utbildningar, HLR, Barncertifiering och Studiecoachcertifiering.

Vad är fördelen med att arbeta på ett företag?

Förutom att du är försäkrad både under din arbetstid och till och från arbetet samt får en god lön har du också en arbetsgivare i ryggen om det skulle uppstå några diskussioner i familjen, exempelvis övertidsersättning och avbokning.  Du kan alltid vända dig till oss och prata om ditt uppdrag och få handledning. I och med att det är ett företag så finns det många familjer så skulle ditt uppdrag avslutas av någon anledning eller om du vill arbeta mer periodvis så är det lätt för oss att hitta något som matchar dig. Vi lämnar gärna referenser för framtiden och det ser bra ut att ha ett företag på CV:t när du söker jobb. När du arbetar vitt bidrar du också med skatt till staten och genom detta även till vårt gemensamma samhälle.

Jag har en vän som jag vill tipsa, hur gör jag?

Vad roligt! Vi söker fortlöpande nya föräldraförstärkare och vi är väldigt tacksamma för tips. Det enklaste är att din vän skicka sitt CV och personliga brev till oss där hon eller han beskriver sin erfarenhet av barn/ungdomar samt att hon/han har fått tips från dig. Skulle du tipsa om någon som leder till en anställning hos oss så får du ett presentkort (värde 200 kr) som tack.